Hvad er en tegneserie?

  • Hvad er en tegneserie?

For at man kan tale om at noget er en tegneserie, så skal den består af mindst to billeder, som er afhængige af hinanden, som både fysisk hænger sammen og som har en fælles fremadskridende handling. Teksten er begrænset, og oftest integreret i billederne.

 

Andre kendetegn ved tegneserier:

  • Det er som regel faste figurer, der er gennemgående hele serien igennem.
  • Tegneserier indeholder oftest en samtale (dialog) mellem to eller flere karakterer. Det vil oftest foregå i talebobler. Der kan også være tale om enetale, som kommer til udtryk gennem tale-, tænke- eller drømmebobler.
    Er der tale om forklarende tekst fx “I en galakse, langt, langt borte” så vil det ofte være placeret i en tekstramme i toppen af billedet.
  • Nogle tegneserier har slet ingen tale, men fortæller en historie udelukkende gennem billederne. 
  • Den mest enkle form for tegneserier er den afsluttende avisstribe, som stadig findes i nogle aviser i dag.
    Det kan være tegneserier som “Mads og Misse”, “Radiserne”, “Garfield” eller “Basserne”. Der findes også mere moderne eksempler på tegneseriestriber: “Ting jeg gjorde” af Maren Uthaug som du kan læse i Politiken. Derudover kan der også nævnes StineStregen og Wulffmorgenthaler.
  • Derudover findes der selvfølgelig også tegneseriehæfter og -albums, som fx “Spiderman” eller “Lynet”
  • Mange af de tegneserier vi kender i dag, og som også er filmatiserede (fx “Far til fire”, “Superman” og “Spiderman”) er faktisk ret gamle – helt tilbage fra henholdsvis 1947, 1952 og 1962.
 

Stilarter inden for tegneseriegenren

Når man taler om tegneserier findes der som udgangspunkt tre forskellige stilarter: 

  • La Ligne Claire
  • Comic-Dynamic
  • Realisme
  • Manga
 
La Ligne Claire

La ligne claire betyder på fransk “den rene linje”.
Det er et begreb der især bruges om den tegnestil, mange af de belgiske tegneserier benytter. Disse kendetegnes ved at have en ren og præcis streg. Især den belgiske tegner Hergé betegnes som den førende inden for denne stilart. Han er især kendt for sine fantastiske fortællinger om Tintin, som så dagens lys allerede tilbage i 1929.

Andre tegneserier i samme stil er Kurt Dunder (tegnes af danske Frank Madsen i 1986),  Find Holger og Yuko Tsuno.

Stilen karakteriseres især ved, at stregerne generelt har den samme tykkelse, hvorved alle genstande i billedet opnår den samme betydning. Derudover karakteriseres Ligne claire ved, at der ofte bruges klare, flade farver, samt en kombination af karikerede figurer på en ret realistisk baggrund. Der benyttes sjældent skygger, og alle elementer i et panel er trukket op med sort streg.

Denne stilart havde sin storhedstid i de sene 1940’ere og 1950’erne. I løbet af 1960’erne faldt populariteten, og stilen blev anset som gammeldags af nytilkommende tegnere.

Selvom stilarten har været udbredt siden 1940’erne, er den først navngivet i 1977 af den hollandske tegneserieskaber Joost Swarte.

 

 
Comic-Dynamic

Comic-Dynamic er betegnelsen for den stilart, der er mere dynamisk orienteret end Ligne Claire. Stilen er især tydelig i tegneserier som Lucky Luke, Asterix, Smølferne og Vaske Viggo.
Kendetegnene ved Comic-Dynamic er dynamikken i tegningerne. De er tegnet i en spændstig streg, der ofte varierer i tykkelse. Det er med til at give både karakteren og hele billedet vægt og accent. 

Tegningerne er meget dynamiske, med en spændstig streg, der ofte varierer i tykkelse, hvilket giver vægt og accent til figur eller billede.

 

Realisme

I realismen som tegnestil fokuseres der meget på at være detaljerede og realistiske i forhold til proportioner, farver, skyggelægning/skravering. Du vil aldrig opleve fartstriber i en stilart som denne. Eksempler på denne stilart er: Løjtnant Blueberry og Thorgal.

 

Manga

Manga er tegneserier eller grafiske noveller fra Japan. Manga og anime (Som er betegnelsen for de japanske tegnefilm) er blevet populære i vesten, og eksisterer som subkulturer over hele verden – specielt i USA. 

Du kan genkende manga tegnestilen på de strittende frisurer, karikerede eller overdrevne ansigtsudtryk og især de kæmpestore øjne.  Manga genren fik sit gennembrud i Danmark i 2000 da serien Dragon Ball udkom. Siden da er tegnestilen og kulturen blevet helt almindelig i Danmark.

 

Læs også: Tegneserieanalyse

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg