Sagaanalyse

Hvad er en saga?

Hvad er en Saga?

I Danmark bruger vi ordet “saga” som en litterær genrebetegnelse for en stor gruppe prosatekster (opdigtede eller ikke-opdigtede talte og skrevne tekster), som stammer fra den islandske middelalder. En af de mere kendte islandske sagaer er “Gisle Surssøn”.

Der er desuden kun overleveret sagaer fra Island.

En saga er en episk (fortællende) prosafortælling, der har et stort persongalleri og et hav af begivenheder og konflikter, der flettes sammen. En saga følger ofte en slægt igennem flere generationer.  I nogle tilfælde følger de folk i et bestemt geografisk område.
I andre tilfælde kan en saga også være kort, og kun fokuserer på en enkelt person eller konflikt.

Den ældste sagaskrivning er foregået på middelalderens mest udbredte skriftsprog: latin. Men efterfølgende begyndte islændingene at skrive sagaerne ned på deres eget sprog: oldislandsk (eller norrønt).

En saga er ligesom en folkevise blevet overleveret mundtligt gennem tiden, inden de er blevet skrevet ned. Derfor kan de også sagtens have forandret sig, eller være vidt forskellige alt efter hvem man spørger. 

 

Sådan analyserer du en saga

Her kan du med fordel benytte eventyranalysen – dog kun de relevante punkter for sagaen.

I en sagaanalyse kan det ofte være interessant at fokusere på miljø og konflikt, da det ofte er det der er hele omdrejningspunktet.

Beskriv miljøet hvori sagaen finder sted, og lav en præsentation af de væsentlige personer (Ikke dem alle, for ofte bliver der nævnt mange navne!). Du kan nøjes med at lave en mere fyldestgørende personkarakteristik af hovedkaraktererne.

Når du skal analysere en saga, kan det også være relevant at bruge berettermodellen til at bestemme spændingsforløbet i sagaen, samt aktantmodellen til at bestemme/beskrive personernes roller i fortællingen.

 

Opsummering

© Alle rettigheder forbeholdes Analysesiden.dk

Print og kopiering fra dette produkt skal indgå i indberetning til Copydan Tekst & Node. 

Del

Relaterede indlæg