En plot point model, også kendt som tre akter modellen, bruges til at beskrive spændingsforløbet i især film. En plot point model er en af de modeller du kan bruge, når du skal lave en analyse af den dramaturgiske opbygning i film – andre gode modeller til samme formål er aktantmodellen, berettermodellen og kontraktmodellen. De sidste tre er også gode til analyser af litteratur.
Plot point modellen giver et godt overblik over filmens forløb og historiens udvikling. I denne opbygning af en fortælling findes der to vendepunkter og et midtpunkt i løbet af fortællingen. Film baseret på denne model har tre betydningsfulde begivenheder, som ændrer handlingens retning, og holder dramaet i kog hele vejen igennem filmen.
Sådan bruger du en plot point model
Plot point modellen er inddelt i tre akter:
Første akt: Introduktionen (Set up)
I denne del præsenteres vi for filmens vigtigste karakterer, konflikter, miljøer og temaer. Her bliver vi også hurtigt introduceret til personernes indbyrdes relationer (forhold og konflikter).
I slutningen af denne akt sker første plot-point (vendepunkt). Dette er ofte en begivenhed, der ændrer på historiens retning. Hovedpersonen får et nyt mål, eller befinder sig pludselig i en ny (og ukendt) situation, som han/hun skal forholde sig til.
Anden akt: Konfrontation
I denne akt udvikler filmens handling sig. Det er derfor også den længste af de tre nævnte akter.
Her opstår der nye og/eller flere konflikter. Dette sker alt i mens hovedpersonen udsættes for et antal prøvelser, og samtidig skal forsøge at overvinde/overkomme de forskellige forhindringer, der er opstået på vejen.
Cirka midtvejs i anden akt kommer det, der betegnes som “filmens midtpunkt”. Det svarer til “point of no return” (fra berettermodellen). Det er her, der sker en afgørende begivenhed, hvor en konflikt bliver uundgåelig, og hovedpersonen tvinges til at handle.
Denne akt bygger op til andet plot-point (vendepunkt), hvor der igen sker noget betydningsfuldt, som endnu engang får historien til at ændre retning.
Tredje akt: Forløsning (Pay off)
I tredje akt når dramaet sit klimaks. Konflikterne spidser til, og afgørelsens time er kommet. Der kommer en løsning på filmens hovedkonflikt. Tredje akt ender som regel med en eller flere afsluttende scener, hvor situationen falder til ro, og hovedpersonen opnår en eller anden form for forløsning. Denne forløsning kan have enten en negativ eller positiv indvirkning på hovedpersonen og dennes fremadrettede situation.